blog image 12

Här kommer våra bästa tips när man ska lämna anbud i en offentlig upphandling

Det första man ska ta ställning till är om uppdraget är intressant och om företaget har kapacitet och förmåga att utföra det. Men det kan även vara att ställda krav är för höga och att företaget inte uppfyller dem. Om krav inte uppfylls är ju inte någon idé att lämna, då anbud ändå kommer att diskvalificeras.

Ibland kan man passa en upphandling om underlaget är för krångligt, innebär för mycket arbete i anbudsskedet och uppdraget inte står i paritet med det. Här kan även tänka på att ställa frågor.

Det är viktigt att vara noggrann och att strukturera och punkta ut vad som behöver levereras. Det kan vara jobbigt att ta sig genom ett eller fler dokument med många sidor men misströsta inte. Leta upp kraven och punkta ut dem. Banta ner allt till en punktlista/checklista.

Exempelvis kan undertecknade referensblankett kan ta tid att samla ihop. Ibland krävs även beskrivningar och texter som kan ta tid att ta fram.

Även om man har alla dokument tar det tid att anpassa dokumenten till upphandlingen och sammanställa allt. Räkna med att det ta mer tid än beräknat och var ute i god tid.

En viktig regel är att lämna exakt det information som efterfrågas varken mer eller mindre. Mer information ger inte större chanser att vinna upphandlingen, mindre information leder till att företaget riskerar att bli diskvalificerat i upphandlingen.

Glöm aldrig sekretessbegäran, oavsett om den upphandlande myndighet skriver något om det eller ej har du alltid rätt att begära sekretess. Det är vanligt att sekretess på kvalitets- och miljöledningssystem, beskrivningar på arbetssätt och rutiner, referenser, CV, styckpriser respekteras. Det finns inte några garantier att uppgifter inte lämnas ut men du har i alla fall gjort din yttersta för att skydda företaget.

Vill du har hjälp med all detta, så går det utmärkt att vi fixar det. Det är bara att kontakta oss for offert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *